Vaikka olisit tottunut luottamaan kännykällä navigointiin, mitäpä jos opettelisit kartan ja kompassin käytön. Perustaidot oppii helposti.
Kartan ja kompassin käyttö on yksi tärkeimpiä vaeltajan ja retkeilijän taitoja. Ne toimivat aina. Silloinkin kun kännykän kuuluvuus katoaa tai virta loppuu. Etenkin Lapissa saattaa myös hyvä näkyvyys kadota kokonaan. Silloin kartta ja kompassi ovat ainoat, joiden avulla löytää itsensä pois.
Retkeilijälle sopivan peruslevykompassin saa muutamalla kympillä. Kartan voi tilata esimerkiksi maanmittauslaitokselta (www.maanmittauslaitos.fi/asioi-verkossa/karttapaikka) tai tulostaa sivustolta www.pikakartta.fi. Karttoja on tarjolla myös alan liikkeissä, kansallispuistojen opastuskeskuksissa ja Lapin matkailukeskuksissa, ja ihan huoltoasemillakin.
Suunnistaminen hyvä käyttökoulu
Kompassin toimintaperiaate on yksinkertainen, mutta sen käyttö vaatii pientä opettelua. Netistä löytyy lukuisia videoita, joiden avulla voi opetella perusteet omin päin. Tai voi ostaa kunnon opaskirjan.
Kompassin punainen neula näyttää aina pohjoiseen. Tämä on hyvä lähtökohta, johon voi aina luottaa.
Maastossa kompassi tarvitsee kaverikseen hyvän kartan, jossa sopiva mittasuhde on 1:20 000 tai 1:25 000. Silloin kartassa näkyvät teiden, jokien, purojen ja korkeuskäyrien lisäksi merkityt reitit, tulipaikat, autiotuvat, laavut, muuta rakennukset ja jopa isot kivet. Niistä on luonnossa liikkuvalle paljon hyötyä.
Suunnistamisen käytännön harjoittelu on hyvä käyttökoulu sekä kartalle että kompassille. Paras opettaja on kaveri, joka suunnistamisen jo osaa. Lähtee hänen kanssaan harjoittelemaan ja kysyy, jos tuntuu tulevan ongelmia.
Opettele ennakoimaan
Kun hyppysissä on taito käyttää karttaa ja kompassia, voi turvallisin mielin lähteä maastoon. Aluksi voi tehdä päiväretken tutussa maastossa, jossa ei tarvitse huolehtia eksymisestä. Silloin voi keskittyä sen ymmärtämiseen miltä asiat näyttävät maastossa ja miltä kartalla.
Kartta on liikkuessa pohjoisen suuntaan tai menosuuntaan, kummin päin vain haluaa. Jos haluaa varmistaa oikean suunnan ja että edessä on sitä mitä pitääkin, voi välillä kääntää karttaa kompassin mukaan
Käytännössä tärkeintä on, että ennakoi koko ajan tulevaa. Katsoo kartalta, mitä on tulossa. Ei niin, että miettii mitä kaikkea jo oli. Samalla voi suunnitella reittiä eteenpäin eikä tarvitse pysähtyä vähän väliä. Vähän samaan tapaan kuin suunnistajat tekevät
Samalla voi ennakoida huonoja paikkoja, kuten soita ja ojituksia tai hyvin jyrkkiä kohtia, ja suunnitella reitin niiden ohi.
(Osa artikkelista, joka on julkaistu lehdessä Aslak 2/2022)
KUVA: Partioaitta