Uuden äärellä

Pelastushelikopteri Aslakin ja Lapin pelastuslaitoksen yhteistyösopimus astui voimaan 1.1.2022 ja Aslakin pelastajat siirtyivät pelastuslaitoksen määräaikaisiin virkoihin. Sodankylän paloasema on jatkossa miehitetty kahdella päätoimisella henkilöllä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Kahdesta päätoimisesta henkilöstä toinen osallistuu hälytyksiin, jotka tulevat pelastushelikopterille ja toimii tehtävillä lentoavustajana. Lisäksi Sodankylän paloasemalla työskentelee yleistyöajassa itäisen pelastusalueen palopäällikkö Jussi Hannukari sekä vanhempi palotarkastaja Hermanni Uimaniemi.

Yhteistyön ensimmäisenä askeleena on ollut molempien osapuolten toimintatapojen yhteensovittaminen. Perehdytysjakso käydään läpi ensimmäisen viikon aikana ja lisäksi jokainen työvuoro perehtyy omiin erikseen sovittaviin vastuualueisiin.

”Porukkaan ovat valikoituneet sopivat henkilöt, joista valtaosalla on myös aikaisempaa kokemusta Aslakin pelastajana. Porukan kesken vallitsee erittäin hyvä yhteishenki”, kertoo Aslakissa pitkään pelastajana työskennellyt ylipalomies Matti Lindberg.

Muutoksen myötä Aslakin kaikkien pelastajien virkanimike on nyt ylipalomies Lapin pelastuslaitoksen virkarakenteen mukaisesti.

Pelastushelikopterin apukin on käytettävissä tuttuun tapaan. Pelastushelikopteri on lähtövalmiina kello 10-18. Muina kellonaikana pelastushelikopteri operoi erikseen sovittaessa.

Pelastushelikopteri Aslak on ollut jo pitkään Lapin pelastuslaitoksen sopimusyksikkö. Syvemmästä yhteistyöstä on käyty keskusteluja useamman vuoden ajan, joka nyt toteutui.

”Olemme uuden äärellä. Ihan hetkeen ei ole tällaista tehty missään. Helsingissä tehtiin jotain vastaavaa 1990-luvulla”, Matti Lindberg toteaa.

”Yhteistoimintaa kehitetään nyt eteenpäin. Hyvään suuntaan mennään ehdottomasti. Niin pelastuslaitoksen, Aslakin kuin ennen kaikkea ihmisten kannalta.”