Kasvava Lapin turismi haastaa pelastustoimen suorituskyvyn

Talviaamuna töihin ajaessani pakkasta oli -32 astetta celsiusta. Onneksi varhaisaamun tunneista lämpötila nousi hieman, mutta silti keli oli kireä ja kuiva pakkasilma tuntui kirpeänä iholla. Seurasin pelastushelikopterin valmistelua valmiuteen ja mietin, kuinka juuri tällaisena pakkaspäivänä Aslak on tuiki tarpeellinen nopean avun perille saamiseksi.

Aamupäivän aikana yksikkömme sai hälytysilmoituksen ja muutaman minuutin päästä helikopteri olikin jo ulkona lentäjän alkaessa käynnistämään moottoreita. Samaan aikaan pelastajat saapuivat tukikohtaan ja Aslak teki lentoonlähtöä.

Seuratessani helikopteria sen noustessa ja siirtyessä kohti kiitorataa, roottorin lapojen nostattama lumi- ja jääpölly iski voimalla kasvoihini. Mietin kylmyyttä ja tuulta kasvoillani ja ajattelin avun tarvitsijaa tässä pakkaskelissä jossain päin Lapin metsiä. Kuinka pitkältä odottavan minuutit täytyy tuntua tässä kelissä.

Samalla koin suurta ylpeyttä ja tämän työn tärkeyttä uutena aslakilaisena! Aslak tavoitti kohdehenkilön nopeasti ja evakuointi pystyttiin suorittamaan tehokkaasti ilman maahenkilöstön pitkiä kuljetusaikoja lumessa ja pakkasessa.

Lapissa eletään parhaillaan talvimatkailun huippusesonkia, joka näkyy Lapin kuntakeskuksissa, teistöillä, metsissä ja tunturikeskuksissa kasvaneena liikenteenä ja ihmismääränä. 2023 vuoden loka-marraskuussa kirjattiin 1,4 miljoonaa yöpymistä Lapin maksullisissa majoituksissa majoitusmyynnin ollessa 105,9 M€. Saapuneita matkailijoita tänä ajankohtana oli yhteensä 497 000. (lähde: visitory.io)

Tämä noin puolen miljoonan matkailijan vaikutus pelastuspalvelujen tarpeelle on merkittävä ja asettaa myös uusia haasteita tilanteessa, jossa julkisten palveluiden tuottamiselle on asetettu suuriakin säästötavoitteita. Yksi tärkeä elementti resurssien tehokkaalle käytölle on yhteistoiminta eri viranomaisten välillä, mutta myös elinkeinoelämän kanssa.

Me Lapin Pelastushelikopteri Aslakissa haluamme olla varmistamassa niin Lapin maakunnan oman väestön, elinkeinoelämän kuin myös täällä vierailevien ihmisten turvallisuuden ja pelastuspalveluiden saannin silloin kun sille on akuutein tarve. Alkuvuonna 2024 Aslak on saanut 67 kpl hätäkeskuksen välittämiä tehtäviä ja vaikka suuri osa tästä määrästä on lopulta peruutettu, olemme etupainotteisesti vasteessa mukana mahdollistamassa nopean avun perille toimittamista.

2024 vuonna Aslak panostaa vahvasti kehittymiseen ja toimintojensa virtaviivaistamiseen. Erinomainen yhteystyö Lapin pelastuslaitoksen kanssa luo hyvät edellytykset turvata Lapin Pelastushelikopterin toiminta myös jatkossa koko Lapin alueella. Aslak, turvanasi Lapissa!

Heikki Lindberg

toiminnanjohtaja

Lapin Pelastushelikopterin Tuki ry