
Hälytys
Saimme 1.9 hälytyksen Hammastunturin erämaahan Kyläjoen päivätuvalle. Esitietojen mukaan henkilö oli loukannut jalkaansa. Selvitin Sodankylän pelastusasemalla kohteen tarkan sijainnin sekä Aslakin arvioidun lentoajan kohteeseen. Varmistimme lentäjän kanssa säätilan ja muut tehtävän hoitamiseen mahdollisesti vaikuttavat seikat. Ilmoitin tehtävää johtaneelle P58:lle, että Aslakilla on mahdollisuus suorittaa tehtävä.
Kohde oli ”kartalla” lyhyen matkan päässä lähimmästä tiestä. Kuitenkin, niin kuin usein meidän toiminta-alueellamme, maayksiköiden tavoittamisviiveet olisivat hankalakulkuisen maaston takia olleet tähänkin kohteeseen pitkät. P58 määräsi Aslakin hoitamaan tehtävän tarkoituksenmukaisimpana yksikkönä.
Soitin kohteeseen ja tiedustelin tarkemmin mitä oli tapahtunut. Kerroin, että tulemme suorittamaan evakuoinnin kohteesta pelastushelikopterilla, sekä annoin arvion lentoajastamme kohteeseen. Lisätietoja on tärkeää saada suoraan kohteesta, varsinkin liittyen kohteessa olevien henkilöiden omaan jäljellä olevaan liikkumiskykyyn. Kävelevän henkilön pystyy evakuoimaan helposti yksinkin, paareilla kannettaessa pelastushenkilöstöä tarvitaan enemmän.
Saamieni lisätietojen perusteella päätin, että suoriudun tehtävästä ilman lisämiehistöä kahdestaan lentäjän kanssa.
Tehtävän valmistelu ja lento kohteeseen
Siirryin pelastusasemalta lentokentälle maayksiköllä ja valmistelin helikopterin lähtöä varten. Tehtävälle ei tarvinnut ottaa erikoiskalustoa mukaan. Lähtö sujui normaalisti ennalta määriteltyjen prosessien mukaisesti. Sää oli hyvä koko matkalla, joten pystyimme lentämään kohteeseen suoraan.
Tehtävästä olleiden tietojen perusteella keskustelimme lentäjän kanssa vaihtoehdoista miten tehtävä hoidetaan kun pääsemme kohteeseen. Loukkaantuneet henkilöt tutkitaan kuitenkin aina vasta kohteessa ja tilanne voi aiemmista tiedoista vielä muuttua.
Pelastushelikopterin miehistöllä pitää olla valmiit toimintasuunnitelmat eri skenaarioihin. Toimintasuunnitelmaan vaikuttavat muun muassa kohteen sijainti, tehtävällä tarvittava polttoainemäärä ja hoitolaitosten sijainti.
Kohde näkyvissä
Kohteeseen mennessä varmistamme laskupaikan turvallisuuden lentämällä siitä yli. Laskupaikan valintaan vaikuttavat muun muassa kohteen reunaesteet (korkeat puut jne.). Tässä kohteessa meillä oli hyvä ja selkeä laskupaikka joen rannassa, johon menimmekin laskuun. Olimme jo aiemmin sopineet, että helikopteria ei sammuteta kohteessa ja kuinka kauan minulla on toimintaaikaa maassa ennen kuin joutuisimme sen tekemään.
Pääsin nopeasti loukkaantuneen henkilön luo ja tutkin hänet. Selvisi, että hän on omien sanojensa mukaan todella kipeä, mutta liikkuminen onnistuu avustettuna kyllä. Kipulääkitystä hän ei halunnut. Esitin hänelle vahvan suosituksen lähteä meidän kyydissä kohti Sodankylää, josta pääsisi helposti jatkamaan matkaa tarvittaessa esimerkiksi Lapin keskussairaalaa kohti. Saatuaan tietää, että Ivalossa on 24/7 päivystävä terveyskeskus, henkilöt päättivät kuitenkin siirtyä sinne omalla autollaan.
Evakuointi autolle
Siirryimme kävellen helikopteriin ja lensimme henkilöiden oman auton läheisyyteen. Laskupaikka oli tällä kertaa pehmeähkö suo. Saatoin loukkaantuneen henkilön toisen henkilön avustaessa heidän autolleen.
Mietin siinä suolla kävellessä, että aika hankala paikka on näinkin lähellä kulkukelpoista tietä. Useasti olisi tuolla suolla ollut mönkijällä kiinni. Pidempi kävely ei pelastetulta henkilöltä olisi enää onnistunutkaan.
Paluulento ja koneen huoltaminen
Lähdimme suolta paluulennolle Sodankylän lentoaseman tukikohtaamme. Lennolla ilmoitin tehtävää johtaneelle P58:lle, että tehtävä on hoidettu. Lähetin lisäksi hätäkeskukseen tilatiedon ”vapaa”, koska olimme vapaana suorittamaan uusia hälytystehtäviä.
Asemalla tankkasin lentäjän ohjeiden mukaisesti tarvittavan määrän polttoainetta helikopteriin. Siirsin helikopterin sisälle halliin ja tehtävä oli meidän osaltamme suoritettu.