Aslak evakuoi paleltuneen hiihtäjän

Viime tammikuussa pelastushelikopteri Aslak kävi evakuoimassa hiihtovaeltajan Kevon luonnonpuistosta. Hiihtäjä ehdittiin kuljettaa ajoissa hoitoon ja pahemmilta vammoilta säästyttiin.

Työvuorossa ollut pelastaja ja ylipalomies Ville Koskela oli palokeikalla, kun hän kuuli viranomaispuhelimesta apua tarvittavan tiettömän taipaleen takana Utsjoella. Hälytys ei tullut suoraan Aslakille, koska kello oli vähän yli yhdeksän aamulla ja pelastushelikopterin valmiusaika alkoi virallisesti vasta kello kymmenen.

-Utsjoella tehtävää johtava päivystävä esimies kysyi kuitenkin, onko Aslakilla mahdollisuus lähteä apuun. Selvittelimme asiaa ja lentäjä totesi mahdollisuuden lähteä. Sää oli hyvä ja päivä oli koittamassa. Olimme ilmassa jo ennen valmiusajan alkua.

Nopeasti hoitoon

Saatujen esitietojen mukaan kohteessa oli kaksi hiihtäjää. Toisella heistä oli pahoja paleltumia ja hänet pitäisi saada kuljetettua pois nopeasti.

-Saapuessamme kohteeseen Kevon kanjonin reunalle oli tilanne rauhallinen. Vaeltajat olivat pystyttäneet leirin ja he odottelivat avun tulemista paikalle, pelastaja kertaa.

Ville Koskela tarkasti paleltumisvammoja saaneen hiihtäjän yleiskunnon ja totesi hänen olevan hyvävointinen.

-Henkilölle ei tarvinnut aloittaa muuta hoitoa. Lähinnä vain evakuoida pelastushelikopterilla. Ilmassa selvitimme, minne viemme hänet. Potilaan kannalta parhaaksi mahdolliseksi kohteeksi arvioitiin Sodankylän lentoasema, josta paikalle saapunut ambulanssi kuljetti hänet keskussairaalaan Rovaniemelle.

Pelastaja uskoo potilaan hyötyneen paljon siitä, että hänet saatiin Aslakilla nopeasti Sodankylään.

-Häntä ei tarvinnut lähteä kuljettamaan Sodankylään kaukaa maastosta maata pitkin. Silloin oli tammikuun kovimmat pakkaset, miinus 30 astetta ei varmasti ollut kaukana. Niissä oloissa pienetkin paleltumat olisivat pahentuneet maastokuljetuksen aikana.

Kannattaa varautua

Molemmat hiihtäjät olivat kokeneita luonnossa kulkijoita. Silti paleltumisvammat ja apua vaatinut tilanne olivat tullut heillekin yllätyksenä.

-Tästä voi oppia ainakin sen, että luontoa kannattaa kunnioittaa, vaikka olisi kuinka hyvin varustautunut. Yllätyksiä sattuu. Kannattaa varautua siihen, että jotain äkillistä voi tapahtua ja saattaa joutua selviytymään haastavissakin olosuhteissa, Koskela toteaa.

Hän neuvoo etenkin talviluonnossa liikkujia tarkkailemaan omaa vointiaan ja mahdollisten paleltumien syntymistä.

-Kannattaa aina varata vaihtokamppeita mukaan retkelle. Jos vaatteet hikoontuvat tai kastuvat, ne menettävät eristävyytensä eivätkä suojaa kylmältä. Jos jokin menee pieleen, varusteita on hyvä olla parinkin päivän varata. Ihan minimikamppeilla ei kylmässä luonnossa selviä.

Pelastushelikopteri Aslakin apu on usein nopein ja tehokkain, kun kohde on kaukana tiettömän taipaleen takana. Kuten tälläkin kertaa. (Kuva Aslakin arkisto/Matti Lindberg)

 

Aslakia tukemassa